Permacultuur Meppel

Permacultuur Meppel is opgericht door Gea Schoemaker en mij. We hebben een subsidie ontvangen vanuit het aanjaagbudget 2015 van de gemeente Meppel voor:

Plan voor realisatie van een Permacultuurtuin en Duurzaam Voedselbos in de Gemeente Meppel, binnen en groeiend naar een brede samenwerking met de lokale mensen, educatieve instellingen, organisaties en bedrijven.

Sinds april 2016 wordt het plan uitgevoerd en werken we samen met een enthousiaste groep mensen aan:

- Voedingsbodem
Groente, kruiden en fruit  worden gezaaid en geoogst
voor de stad (en gemeente) Meppel.

- Bijdrage aan een Duurzame en sociale gemeente Meppel
Het plan, het bos en de tuin gaan tevens een belangrijke bodem
vormen voor het ontstaan, de groei en realisatie in organische
verbindingen.

- Een plek en broedplaats waar:

  • kruisbestuivingen ontstaan, 
  • ruimte is voor creatieve, innovatieve ideeën,
  • kennis en know how worden  gevoed en gedeeld,
  • samengewerkt gaat worden met mensen, educatieve instellingen, overheden, organisaties en bedrijven.

Openbare tuin in de Haveltermade

We zijn gestart met de aanleg van een openbare tuin in de wijk Haveltermade in Meppel. 

Samen met bewoners uit de wijk en Meppel en in samenwerking met het wijkplatform Haveltermade, Stichting Jeugdland, Woonconcept, de gemeente Meppel, wijkcentrum De poele, Landschapsbeheer Drenthe, Welzijn MensenWerk en andere organisaties leren, delen, integreren we en werken we samen.

Voor de buurt; door de buurt.

Permacutluur Mepel is de vorm / de plek waar:

  • we meehelpen, werken en creëren
  • we van elkaar leren 
  • iedereen welkom is en zijn/haar unieke bijdrage levert 
  • nieuwe ideeën en plannen gesmeed worden
  • we samen een bijdrage leveren aan een mooie en duurzame wijk, gemeente en wereld.

We zien nu al een enorme toename van biodiversiteit. We organiseren allerlei activiteiten zoals de bouw van een bijen-/insektenhotel, klusdagen, lezingen, Groene Buurtcafés en Soep & Vuur. Iedereen is welkom, jong en oud, ongeacht achtergrond en cultuur, iedereen doet ertoe!

Neem eens een kijkje op de facebookpagina van Permacultuur Meppel en je krijgt een goede indruk van en beeld van alles wat we creëren en beleven. Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuws en activiteiten van Permacultuur Meppel, stuur dan een mail naar permacultuurmeppel@gmail.com.

Groei en Ontwikkelingen

De combinatie en inzet van groen en natuur als middel en midden in de vorm van een buurttuin, werkt om duurzaam te verbinden, werken en innoveren. Er is een succesvolle en sociale ontmoetingsplek gecreëerd, waar allerlei mensen en van alle leeftijden samenkomen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd.

In 2018 is een werkgroep gestart met de aanleg van een eetbare bosrand in het Noorderpark (een voedselbos).

Permacultuur Meppel groeit door en heeft de intentie en potentie samen te werken met mensen, organsiaties en gemeenten die ook een tuin op basis van Permacultuur willen aanleggen in de eigen wijk of buurt, bij het bedrijfspand of bij een zorginstelling en ook in de achtertuin van bewoners. We willen samenwerken, inspireren, adviseren en verbindingen leggen.

Daarnaast kunnen we mensen helpen die te maken hebben met een uitkering, een afstand tot de arbeidsmarkt hebben of in een andere kwetsbare postie zitten. Hier lees je meer over onder Duurzame Participatie