Alzheimer-programma Stedelijk museum gaat landelijk

dinsdag 8 oktober 2013

In 2050 hebben naar schatting meer dan een half miljoen mensen in Nederland Alzheimer of een andere vorm van dementie. Omdat er nog altijd geen geneesmiddel is, moeten er alternatieve middelen gezocht worden die kunnen bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van het leven van zowel de persoon met Alzheimer als de mantelzorger. 

Dankzij de steun van het Gieskes-Strijbis Fonds kunnen het Stedelijk en het Van Abbemuseum nu een driejarig implementatieen trainingsprogramma ontwikkelen waarmee 10 musea in Nederland en België een soortgelijk programma kunnen opzetten. 

De geselecteerde musea krijgen enkele maanden een speciale projectmedewerker in huis die het programma opzet. Verder komt er een presentatie voor het museumpersoneel, een cursus voor rondleiders, trainingsmiddagen voor vrijwilligers, beveiligers en publieksmedewerkers, en een kick off, waarbij het programma wordt gepresenteerd aan lokale zorginstellingen, casemanagers, huisartsen en andere geïnteresseerden.

Na afloop van de drie jaar verschijnt een publicatie met bespiegelingen en resultaten. Hiermee krijgen musea die niet in gelegenheid waren om het trainingsprogramma te volgen, handvatten aangereikt om een vergelijkbaar programma op te zetten. Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum Eindhoven functioneren daarbij als expertisecentrum, waarbij een medewerker op aanvraag advies kan geven. 

Meer informatie en de mogelijkheid tot opgave voor geinteresserde musea die dit programma willen implementeren: Alzheimer-programma

terug naar overzicht