Begeleide intervisie

Er zijn tijdens ons leven en werk weinig plaatsen waar we echt kunnen leren over de diepe samenhang tussen onze lichamelijke en geestelijke houding en ons handelen. We kennen vaak wel dingen die helpen om ons tijdelijk beter te voelen, maar over wat onze lichaamshouding te maken heeft met hoe we ons voelen, hoe we in de wereld staan en hoe we overkomen, is meestal weinig bekend.

Toch houdt ons welzijn en dus ook de mate waarin we ontspannen onszelf kunnen zijn en ook zo kunnen handelen en relateren in ons werk, verband met een diepliggende spierspanning.

Intervisie: Hoe sta jij in de wereld?

Door mijn brede ervaring in het werken met het lichaam kan ik intervisie begeleiden vanuit een unieke vorm. We gebruiken altijd het lichaam als ingang naar de vragen die leven in het werkzame leven.

Er worden antwoorden gegenereerd op een ervaringsgerichte manier op thema's en vragen als: Hoe staat u in uw werk of beroep in de wereld? Hoe manifesteert u zich in verhouding tot uzelf en uw klant, cliënt, coachee of collega? Hoe is uw fysieke houding en hoe is uw innerlijke houding in contact? Waar wordt u blij van, waarvan en hoe straalt u? Waardoor wordt u geraakt, wanneer bent u in contact met uzelf en wanneer gaat u uit contact? Wat ondersteunt u en wat niet…?

Ervaringsgericht zelfonderzoek

We doen samen ervaringsgericht zelfonderzoek. Vanzelfsprekend kunnen onderzoeksvragen en casussen uit eigen werk en praktijk worden ingebracht.

Als mens hebbe we ook in ons werk en in contact met relaties (klanten, cliënten, coachees, collega's) te maken met bezette gebieden in onszelf. Als we meer inzicht in ons zelf willen in wie we zijn, wat we willen, hoe we overkomen, wat ons belemmert etc., zijn er verschillende manieren van intervisie. De lichaamsgerichte aanpak heeft een minder mentale (de 'hoofdingang') en meer een fysieke ingang. Dat blijkt voor veel mensen in deze tijd een verademing te zijn.

Onderzoek in elkaars aanwezigheid

In groepsbijeenkomsten en ont-moetingssessies wordt onderzoek gedaan in elkaars aanwezigheid (presence). We maken contact met hetgeen zich van binnen afspeelt en de effecten daarvan op ons zelf en de ander. Het belang van een onderzoekende houding maakt het verschil tussen oordelen, adviseren, helpen en de ander volledig de ruimte laten.

De bijeenkomsten en sessies geven inzichten over eigen gespannen gebieden en de effecten daarvan op de relatie met klant, collega, cliënt of coachee. Ervaringen en inzichten kunnen direct worden belichaamd. Dat wil zeggen dat de vrije ruimte die is ontstaan door ontspanning en inzicht, ook ingenomen kan worden. Die nieuwe ruimte is dus ook direct inzetbaar in het leven van alledag en de alledaagse praktijk van het werk.