Over de kracht van aanwezig zijn

donderdag 17 oktober 2013

'Niet eerder kwam ik zo ver', 'Ik had niet gedacht dat ik me nog zo zou kunnen voelen', 'Ik voel weer de levenslust en kracht', 'Ik ben me bewust dat het écht bij mezelf begint ook als ik anderen help', ... het zijn zo wat voorbeelden van hoe mensen de begeleiding bij mij ervaren. Een aantal van hen heeft al van alles gedaan aan begeleiding en therapie. Graag vertel ik wat meer over wat het is wat daar volgens mij zo aan bijdraagt.

Mijn manier van begeleiden, is een manier van begeleiden, coachen en aanraken die 'aanwezig zijn' ondersteunt, dit leidt tot (meer) verbinding. Als ik ‘er meer ben’ zal de cliënt zich ook meer openen. Naast sessies die je kunt ontvangen geef ik hier ook cursussen, training en bijscholing in.

Vanuit mijn praktijk Mens Zijn bied ik cursussen aan waarin je leert met aandacht aan te raken en te masseren. Ook kun je hierin verder verdiepen en verstevigen in het beoefenen van aanwezigheid zodat je een persoonlijke en bewustzijnsontwikkeling doormaakt.

Daarnaast vinden therapeuten, coaches, lichaamswerkers, masseurs en anderen die mensen begeleiden, coachen, scholen of verzorgen coaching, training en bijscholing ter bevordering van opening, bewustwording en het ervaren van verbinding. De focus ligt op 'aanwezig zijn'. Dat kan bijvoorbeeld via zelfonderzoek en met en zonder behulp van bewust aanraken en masseren. 

Je gebruikt altijd je eigen lichaam (je eigen grond). De techniek is belangrijk maar je invoelend vermogen zal er met name door worden vergroot. Je aanwezigheid is minder gericht op ‘zorgen voor/helpen’ en meer op ‘echt contact met wat er is’. Door daar met aandacht aan te sluiten en het niet te willen veranderen zal de mens die je begeleidt (met of zonder massage) zich vanzelf meer openen naar de diepere lagen van zichzelf en ervaar je ook samen meer verbinding.

Met aandacht aanwezig zijn

Ik kies altijd het lichaam als ingang naar meer bewustzijn. Door mensen welkom te heten met alles wat ze meebrengen, zonder enig oordeel, volgt er vanzelf al meer ontspanning.

Veel technieken en vaardigheden die ik toepas en die ik ook gebruik in de cursussen zijn gebaseerd op Rebalancing® lichaamswerk en bewustzijn. Rebalancing gebruikt aanraken, massage, ander lichaamswerk en zelfonderzoek om tot meer bewustzijn te komen.

Er zijn allerlei technieken en methoden om te masseren.Veel massagetechnieken zijn gericht op verbetering en verandering, op het ontspannen van spieren die verkrampt zijn. Ze richten zich vaak op het ontspannen van de persoonlijkheidsstructuur, anders gezegd ‘het ego’. Dat is zeker fijn, lekker en behulpzaam, maar vaak maar voor kort. Het lichaam zal snel de bekende ‘automatische piloot’ weer oppakken, het is immers de veilige structuur en daarmee de aangenomen houding in het lichaam. Wat je meestal ziet is dat het lichaam deze houding weer aanneemt, soms al snel nadat iemand van tafel komt, soms duurt het wat langer. Dat is omdat er geen nieuw bewustzijn in het lichaam is gekomen, er is geen wezenlijke nieuwe ruimte gecreëerd.

Door deze persoonlijkheidslaag uit te nodigen in liefdevol aanwezig zijn en er met aandacht aan te sluiten, mag deze beschermingslaag ontspannen.  Deze structuur was immers zo nodig om de heelheid, goedheid, eenheid, liefde te beschermen door ervaringen in het leven. Het is precies daar waar we onbewust zijn gebleven, iets hebben we moeten beschermen.

Zover kwam ik niet eerder..

We zijn in onze Westerse maatschappij behoorlijk verwijderd geraakt van ons lichaam en ons voelen. Het is vooral door de mens weer centraal te zetten en ruimte te bieden voor voelen en ervaren wat volgens mij bijdraagt aan de beweging die mensen maken door mijn begeleiding.

Velen zijn niet gewend op deze manier uitgenodigd te worden, ze willen voortdurend doelen bereiken, anders worden dan ze zijn. Dat anders willen worden betekent eigenlijk ‘mag ik zijn wie ik ben’ en dat gaat dus verder dan de bescherming, voorbij deze laag.

Meer lichaamsbewustzijn creƫert meer ruimte voor aanwezigheid

Het is daarom dat ik met zelfonderzoek en/of aanraking aansluit bij deze laag van persoonlijkheid en krampen die het lichaam heeft opgeworpen. Als mensen ‘het welkom met alles wat er is’ mogen en kunnen gaan ervaren komt er vanzelf een enorme verademing, kan de bescherming ontspannen en zakken we vanzelf door naar de diepere lagen.

Er komt dan meer bewustzijn in het lichaam. En hoe meer bewustzijn er in het lichaam komt hoe meer mensen in staat zijn ‘open aanwezig’ te zijn. Het lichaam ondersteunt ons immers om hier te kunnen zijn en meer besef te krijgen van realiteit. Het lichaam is onze grond.

Op de pagina Missie & Visie lees je wat volgens mij van belang is om tot meer verbinding te komen en mijn bijdrage daarin. Op de pagina Irma Lok vertel ik meer over mezelf en mijn achtergrond.

Waar kan ik jou mee helpen?

Mijn diensten richten zich op bevordering van duurzame, inspirerende, bezielde relaties en samenwerkingen. Hierbij focus ik de aandacht op welzijn, zowel individueel (autonoom) als samen (verbonden): autonoom in verbinding.

Als je meer verbinding met jezelf wilt ervaren, je van daaruit met anderen wilt verbinden en interesse hebt in lichaamswerk en massage, dan passen de cursussen Mindful masseren en De kunst van het aanraken wellicht bij jou.

Ik kom graag met je in contact om te bespreken of ik iets voor jou en/of je organisatie kan betekenen en wat er concreet nodig is om tot een andere balans en tot verandering en verbetering te komen.

Als je meer informatie wilt kun je me natuurlijk mailen of bellen. Ook houd ik 31 oktober en 14 november kennismakingsavonden waar ik een demo zal verzorgen van een sessie met Rebalancing technieken. Ook komen mensen aan het woord die ervaring hebben met sessies en cursussen, zij zullen vertellen wat het hen brengt en heeft gebracht. Tot slot kunnen belangstellenden zelf een korte sessie ontvangen van de aanwezige cursisten.

Mindful masseren

In de cursus Mindful masseren leer je in vier avonden je aandacht in de aanraking te leggen door je vooral met jezelf te verbinden waardoor je meer aanwezigheid biedt aan jezelf en voor de ander. We gaan in deze avonden een aantal eenvoudige technieken behandelen, denk aan rekken en strekken, openen van het bindweefsel en technieken om meer te aarden.

De kunst van het aanraken

In de cursus De kunst van het aanraken gaan we hier nog dieper op in en leer je jezelf ook steeds meer te gronden in de acceptatie van wie je bent. Dat vergroot je stevigheid in het ‘hier zijn’ en er ook zo kunnen zijn voor de ander.

De cursus is opgebouwd in drie lagen. Iedere laag verdiept. 
Laag I: Basis
‘Je basis’: vanuit contact met jezelf in contact staan met de ander. Je leert voelen in en luisteren naar je lichaam. Daardoor ga je jezelf meer kennen en word je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen vergroot.

Laag II: Relateren
In deze laag maken we de verdieping naar ‘Hoe sta ik in de wereld?’. Thema’s zijn: grenzen, gronding en verlangen. 

Laag III: Genieten
In laag III ervaar je hoe je vanuit meer vrijheid kunt leven. ‘Vier het leven’; leven in plaats van overleven. Thema’s zijn: aanwezig zijn en centering. 

Contact opnemen

*
*
In dit veld aub geen tekst invoeren. Dit veld wordt gebruikt als manier om geautomatiseerd invullen te detecteren.
terug naar overzicht