Burn Out

vrijdag 31 mei 2013

In een burn-out situatie is het interessant te onderzoeken: wat houd je tegen? Waar houd je je aan vast?
Het heeft nl. iets aantrekkelijks in zich om daarvan weg te gaan. Er zit iets lekkers in..wat is de lust daarvan? Voel dat – wat is dat ? Dat mag je nu leven in contact!

Een burn out heeft altijd een relatie met communicatie en interactie met je omgeving.

De kracht van de burn out

Er zit veel kracht in terugtrekken of terug houden van iets van jezelf. Kracht is de onderstroom. Het niet leven of stromen daarvan zorgt voor de burnout. Het kost veel meer kracht om het terug te houden dan de onderstroom te leven. Als je een burn-out hebt voel je niet eens meer hoe moe je (ervan) bent...!

Overigens hoeven we natuurlijk niet te wachten op een (dreigende) burn-out om dit te onderzoeken..
Hoe zou het zijn om ervan uit te gaan dat we goedheid en heelheid zijn? Vaak is er veel 'moeten' in ons leven. En daar kun je behoorlijk moe van worden. 

Als we (h)erkennen dat we goedheid en heelheid zijn dan kunnen we er op vertrouwen dat er altijd een ingesloten kwaliteit ligt in iedere kramp en spanning die we ervaren. Dus het gaat erom voorbij de kramp te gaan en te vertrouwen...in plaats van de kramp te willen veranderen. Dat laatste kost nl. veel meer energie dan het er eindelijk mogen laten zijn van je ingesloten energie.

Het ontspannen in de kramp door het toe te staan en erbij te blijven lijkt misschien eng of een drempel te ver of te hoog...maar dat komt juist omdat we daar niet in bevestigd zijn. Het is een onbewust gebleven gebied en dus voelt het wat eng, het leeft nog niet.

Er zit altijd iets 'lekkers' in een kramp of spanning en dáár zit onze eigenheid, die is zó welkom!

Je eigenheid

In essentie bedoel ik dat het verder gaat dan het denken (de hoofdingang), dat het gaat om ervaren, jezelf ervaren. En je eigen ik, je eigenheid, daar ben je niet in bevestigd vroeger.

We worden alleen bevestigd in dat waar onze ouders of opvoeders ons in kunnen bevestigen, in hoe zij de wereld ervaren, daar worden wij in gespiegeld. Door en in hun ogen leren wij de wereld kennen. Alles waar zij onbewust in zijn of waar zij hun eigen ongemak in voelden daar konden ze ons niet in bevestigen. Onvermogen..en ook weer doorgegeven door het niet bevestigd zijn door hun ouders..etc.

Niets mis mee, het gaat ook niet om verwijten. Het gaat om de waarheid zien en ervaren. En je eigen draagkracht ervaren.

Met je ingesloten kwaliteiten bedoel ik de kwaliteiten, waarin we niet bevestigd zijn, gebieden die ons van nature eigen zijn, waarmee we op aarde komen: levendigheid, natuurlijkheid, liefde, vitaliteit. Die hebben we moeten beschermen en zijn ingesloten geraakt.

Als je je bijvoorbeeld boos voelde en je ouder(s) konden daar niet mee omgaan dan hou je je in of je gaat in verzet, je zet je af. Maar dat is iets anders dan je eigenheid leven.

In boosheid ligt altijd een kern van waarheid dat je ergens niet over in contact kon zijn. Er was geen contact mogelijk en dat is wat je dan later ook blijft doen. Uit contact gaan...om jezelf te beschermen..om dát maar niet weer te hoeven voelen..die afwijzing van toen (of iets anders).

Als je de boosheid er dan mag laten zijn in contact, zonder in de strijd of het gevecht te gaan, maar wel de boosheid te voelen, dan kom je bij de ingesloten kwaliteit. Dan kom je bij kracht, bij dat wat je moest inhouden, wat er niet mocht of kon zijn.

Jouw waarheid en de transformatie

Het lekkere daarvan is dat je eindelijk je boosheid mag gaan voelen, dat er jouw waarheid in te vinden is. Als je dat uitvergroot en erbij blijft zal de kramp van de boosheid ontspannen en komt er je 'ik' tevoorschijn. Het was bevroren in de kramp, kon niet stromen.

De boosheid toelaten is dan ontspannen in de kramp, niet de boosheid weg willen werken of veranderen en natuurlijk ook niet letterlijk op een ander richten of uiten. Dat laatste is verzet en brengt je niet dichter bij jezelf.

Door je emotie toe te laten en te uiten in een veilige omgeving leer je er ook meer gewaar van te worden. Het is echt prachtig hoe het kan gaan transformeren.

Wat kan ik voor je betekenen?

Ben je nieuwsgierig naar wat de (dreigende) burn out jou te vertellen heeft? Welke energie en eigenheid je terug houdt? Op de pagina coaching lees je meer over mijn werkwijze. Je kunt nauurlijk ook contact met me opnemen voor meer informatie en een kennismakingsgesprek.

terug naar overzicht